Olemme koonneet tähän yleisimpiä eturauhaseen, virtsaamisvaivoihin ja perinteiseen kasvirohdosvalmisteeseen, Curbisaliin liittyviä kysymyksiä ja vastauksia.

Mikäli et löydä tältä sivustolta vastausta mieltäsi askarruttavaan kysymykseen, keskustele lääkärisi kanssa.
Curbisal-rohdosvalmisteeseen liittyvissä kysymyksissä lähetä palautetta ja katso yhteystiedot tästä.

Mikä eturauhanen on ja mikä sen tehtävä on?

Eturauhanen on pieni, suunnilleen kastanjan kokoinen rauhanen virtsarakon alapuolella virtsaputken ympärillä. Eturauhanen tuottaa siittiöiden ympärille nestettä, jolloin syntyy siemennestettä.

Mikä aiheuttaa eturauhasen liikakasvua, ja onko se ainoastaan vanhempien miesten vaiva?

Kaikkien miesten eturauhanen kasvaa iän myötä. Kasvu alkaa jo keski-iässä. Sen tärkeimpänä syynä pidetään mieshormonin eli testosteronin asteittaista ikääntymisestä johtuvaa muutosta, joka vaikuttaa mm. eturauhaseen ja saa sen kasvamaan. Eturauhasen liikakasvu ei kuitenkaan automaattisesti merkitse ongelmia.

Miksi eturauhasen liikakasvu aiheuttaa virtsaamisongelmia?

Ongelmat riippuvat ennen kaikkea siitä, että eturauhasen ympäröimä virtsaputki ahtautuu rauhasen kasvaessa, mikä aiheuttaa mm. virtsaamisongelmia.

Johtuvatko virtsaamisvaivani eturauhasen liikakasvusta?

Jos sinulla on seuraavia oireita, on erittäin mahdollista, että sinulla on eturauhasen liikakasvua:

  • Virtsaamisen aloitusvaikeudet
  • Rakko ei tunnu tyhjentyvän kokonaan
  • Heikko suihku (muistathan, ettei ikä tule yksin eikä suihku ole koskaan yhtä vahva kuin 20-vuotiaalla)
  • Virtsaamistarve useita kertoja yössä
  • Toistuva virtsaamistarve siitä huolimatta, ettet ole juonut epätavallisen paljon
  • Katkonainen virtsasuihku

Mikäli sinulla on yllä mainittuja oireita, keskustele asiasta lääkärin kanssa.

Mistä tietää, että kyse on vain eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta eikä jostain muusta?

Muutkin eturauhasen sairaudet, kuten eturauhastulehdus, virtsatietulehdus, munuaiskivet ja vakava sairaus, saattavat aiheuttaa samantapaisia oireita kuin eturauhasen liikakasvu. Yleisin vaiva on kuitenkin eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu, jota ilmenee joka toisella yli 50-vuotiaalla miehellä.

Jos sinulla on eturauhasen liikakasvuun viittaavia oireita, ota yhteyttä lääkäriin.

Curbisal-valmisteen käyttö voidaan aloittaa lääkärin varmistettua, että kyseessä on eturauhasen lievä hyvänlaatuinen liikakasvu.

Pahenevatko ongelmat ajan myötä, vai voivatko ne mennä ohi?

Yleensä ongelmat pahenevat iän myötä, mutta toisinaan ne voivat poistuakin. Muistathan, että on aina parempi aloittaa hoito ajoissa.

Mitä hoitomahdollisuuksia on?

Eturauhasongelmien hoito riippuu oireiden vakavuudesta. Itsehoitovalmiste voi tehota lieviin vaivoihin.

Lääkärit suosittelevat harvoin tavanomaisia lääkkeitä lievempien oireiden hoitoon. Terveydenhoitoalalla odotetaan yleensä ongelmien vakavoitumista, mikä valitettavasti usein heikentää potilaan elämänlaatua.

Lievemmissä vaivoissa itsehoitovalmisteet ovat usein hyvä ratkaisu. Muista käydä lääkärillä ennen valmisteen käytön aloittamista.

Miten ongelmia voi lievittää itse?

Valitettavasti niitä ei voi kovin paljon lievittää itse. Monien miesten mielestä virtsaamisongelmat vähenevät, kun virtsaa istuallaan. Tieto, missä kodin ulkopuolella liikuttaessa on lähin WC, saattaa helpottaa elämää. Lisäksi voi käyttää itsehoitovalmisteita, kuten Curbisalia.

Mikä Curbisal on?

Curbisal on perinteinen kasvirohdosvalmiste, jota saa apteekeista. Curbisal-valmistetta voi käyttää eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun aiheuttamiin virtsaamisvaivoihin.

Mistä Curbisal on valmistettu?

Curbisal on valmistettu kuivatun sahapalmun hedelmän uutteesta (Serenoa repens).

Sisältääkö Curbisal laktoosia?

Ei sisällä.

Miten Curbisal toimii?

Mieshormoni- eli testosteronipitoisuudet laskevat keski-iässä. Tämän hormonin pilkkoutuessa kehossa syntyy dihydrotestosteroni-nimistä ainetta, joka kiinnittyy eturauhaseen ja saa sen kasvamaan.

Curbisal vähentää ongelmia estämällä dihydrotestosteronia kiinnittymästä eturauhaseen. Curbisal vaikuttaa luultavasti useammallakin tavalla, mutta edellä mainittua vaikutusta pidetään parhaiten toteen näytettynä.

Miten pian Curbisalin vaikutuksen huomaa?

Curbisal vaikuttaa eturauhaseen hitaasti. Nykyisin ei ole olemassa nopeavaikutteisia lääkkeitäkään, joten voi kestää noin kolme kuukautta, ennen kuin hoidon vaikutusta voi arvioida. Tämä vastaa yhtä 90 kapselin pakkausta.

Miten kauan hoitoa täytyy jatkaa?

Kaikki eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun lääkehoito jatkuu useimmiten koko elämän, koska eturauhanen jatkaa kasvuaan hoidon päättyessä. Mikäli oireesi jatkuvat tai pahenevat käytettyäsi Curbisalia yli neljä kuukautta, ota yhteys lääkäriisi.

Onko Curbisalin käyttö turvallista?

Curbisal on perinteinen rohdosvalmiste. Sahapalmun hedelmäuutteen perinteistä käyttöä eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoitoon on dokumentoitu laajasti.

Onko Curbisalilla haittavaikutuksia?

Kuten kaikki lääkkeet, myös Curbisal voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa.Melko harvinaisissa tapauksissa valmiste voi aiheuttaa ruoansulatuskanavan oireita. Iho-oireita, yliherkkyysreaktioita ja päänsärkyä voi esiintyä. Curbisalin käyttöön on yhdessä tapauksessa kuvattu liittyneen leikkauksenaikaista verenvuotoa. Curbisal saattaa myös lisätä verenohennuslääkityksen (varfariini) tehoa. Jos näitä tai tässä mainitsemattomia haittavaikutuksia ilmenee, ota yhteyttä lääkäriisi tai apteekkiin.

 

Tehoaako Curbisal kaikkiin miehiin?

Mikään valmiste ei ole tehokas kaikille käyttäjäryhmille, vaan osalle joudutaan etsimään muita hoitovaihtoehtoja.

Vaikuttaako Curbisal muihin sairauksiin (esimerkiksi korkeaan verenpaineeseen)?

Curbisal-valmisteen myönteisestä tai kielteisestä vaikutuksesta muihin sairauksiin kuin eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun ei ole näyttöä.

Voiko Curbisal-kapselin murskata, jos sitä on vaikea niellä kokonaisena?

Emme suosittele kapselin murskaamista.

Onko johonkin syytä kiinnittää erityishuomiota?

Jos vaivat hoidosta huolimatta pahenevat, jatkuvat vielä neljän kuukauden kuluttua, tai jos virtsassa esiintyy verta, ota uudelleen yhteyttä lääkäriin.